Angst voor de tandarts – Tandartsprakijk Bordeaux – Zoetermeer

Tandartspraktijk Bordeaux

Op zoek naar kwalitatieve zorg op maat? Bij ons ben je in goede handen! Schrijf je vandaag in en profiteer van een GRATIS Gebitsreiniging bij je eerste Afspraak!

Angst voor de tandarts

Wat veel mensen niet weten is dat angst voor de tandarts een veelvoorkomend fenomeen is in Nederland. Sommige mensen schamen zich voor deze angst en gaan daarom een tandartsbezoek uit de weg. Wij realiseren ons dat veel mensen hier last van hebben en hebben ons daarom gespecialiseerd in angstige patiënten. U hoeft zich bij Tandartspraktijk Bordeaux geen zorgen te maken over het bezoek, we stellen u op uw gemak. Heeft u twijfels over een tandartsbezoek of voelt u zich angstig, laat ons dit dan van tevoren weten. Onze tandarts helpt u om met deze angst om te gaan.

 • Geen zorgen, onze tandartsen stellen u op uw gemak
 • Ruime ervaring met angstige patiënten: zowel volwassenen als angstige kinderen
 • Pijnloze behandeling: verdoving of een roesje

Maak een afspraak

Oorzaken van tandartsangst

Waar angst voor de tandarts vandaan komt, is voor iedereen persoonlijk. Misschien heeft u een slechte ervaring gehad bij een eerdere tandartspraktijk of heeft u negatieve verhalen gehoord van een kennis of familielid. Naast slechte ervaringen zijn er andere redenen waarom u het liefst de tandarts zou willen mijden:

 • Het kan voorkomen dat u zich schaamt voor uw gebit
 • Het kan voorkomen dat de onduidelijkheid of onbegrip voor behandelingen u veel stress bezorgt
 • U kunt bang zijn voor een “pijnlijke” ingreep
 • U voelt zich niet op uw gemak in een tandartspraktijk
 • U voelt zich niet op uw gemak wanneer de tandarts uw gebit controleert*

*Bij sommige mensen kan dit zelfs een claustrofobisch gevoel opwekken.

U hoeft zich niet te schamen voor uw gebit. Bij Tandartspraktijk Bordeaux vellen we geen oordeel over het gebit, maar kijken we met een professionele blik naar hoe we uw gebit kunnen verbeteren. We proberen altijd om zo transparant en duidelijk mogelijk te communiceren over hoe we een behandeling aanpakken. Mocht er iets niet duidelijk zijn, kunt u altijd vragen stellen. Om uw gebit zo gezond mogelijk te houden en complicaties tegen te gaan, is het verstandig om een periodieke controle uit te laten voeren door een tandarts. We raden dus aan om uw angst niet uit de weg te gaan zodat u met een stralende glimlach door het leven kan.

Ons behandelplan voor angstige patiënten

Over het algemeen is het behandelplan voor angstige patiënten hetzelfde als elk ander op maat gemaakte behandelplan. Wel kijken we naar hoe we de behandelingen zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen. Angst voor de tandarts herkennen onze ervaren tandartsen meteen. Als ze dit niet gelijk merken, kunt u dit aangeven. We voeren al onze tandheelkundige behandelingen dusdanig uit dat u geen pijn ervaart. Bij hevige tandartsangst dienen we eventueel een licht roesje toe. Zorg er dan wel voor dat u iemand meeneemt naar de ingreep, want u mag niet zonder begeleiding naar huis. Geef vooral aan wanneer u behoeft heeft aan eventuele pauzemomenten tijdens de controle of behandeling. Zo ervaart u de minste stress.

Reviews

In onze praktijk hebben we al veel angstige patiënten geholpen. Lees hier enkele reviews:

Ik ben er van bewust dat mijn tandartsangst irrationeel is, toch kan ik mij hier moeilijk van afzetten. Gelukkig heb ik bij tandartspraktijk Bordeaux het gevoel dat ze me echt willen helpen. Ik ben erg op mijn gemak gesteld en dit waardeer ik enorm.

Mevrouw Sikkens

Aangegeven dat ik wat onprettig ben tijdens behandelingen. Ik kan moeilijk ademen wanneer ze in mijn mond bezig zijn en ik ervaar hier veel stress door. Met de tandarts een signaal afgesproken om pauzes te nemen. Dit vond ik erg fijn! Bedankt.

K. Advocaat

Tips voor mensen met angst voor de tandarts

Naast dat onze tandartsen zich inzetten voor een zo comfortabel mogelijke omgeving voor de patiënt, kunt u zelf ook een aantal dingen doen om uw angst te verminderen:

 • Neem een vertrouwd persoon mee naar de tandarts. Als u angstig bent voor de tandarts is het beter om iemand mee te nemen die u steun kan bieden tijdens de afspraak. Zo voelt u zich niet alleen.
 • Stel de tandarts vragen over behandelingen en wat u kunt verwachten, zo komt u niet voor verrassingen te staan.
 • Spreek van tevoren een pauzeersignaal af met de tandarts. Wanneer de tandarts in uw mond bezig is, is het moeilijk om te communiceren. Spreek bijvoorbeeld af dat wanneer u uw arm omhoog doet, u wilt dat de tandarts even stopt.
 • Wanneer u gevoelig of angstig bent voor pijn, kunt u een plaatselijke verdoving of roesje aanvragen. In de meeste gevallen is de tandarts bereid dit toe te dienen.
 • Wanneer uw kind angstig is, probeer hem dan uit te leggen wat de tandarts doet en maak een “vriend” van de tandarts.

Veelgestelde vragen over tandartsangst

Wellicht heeft u veel vragen over angst voor de tandarts en hoe u bepaalde obstakels kunt overkomen. Hieronder hebben we de meestgestelde vragen over tandartsangst voor u samengevat.

Hoe voorkom ik dat mijn kind angst krijgt voor de tandarts?

We raden aan om uw kind uit te leggen wat de tandarts doet en van tevoren uit te beelden hoe een controle in zijn werk gaat. Zo kunnen ze alvast wennen aan het idee. Ook raden we aan om uw kind zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de tandarts, zo wennen ze aan de omgeving en begrijpen ze sneller dat ze niet angstig hoeven te zijn.

Door mijn angst ben ik al jaren niet geweest, hoe zet ik de stap om toch naar de tandarts te gaan?

We raden aan om met andere mensen te praten over uw angst voor de tandarts. Wellicht dat uw naasten u kunnen overtuigen om toch te gaan. Bij uw eerste afspraak zal de tandarts alleen een controle uitvoeren en u op uw gemak stellen. Vervolgens wordt een behandelplan op maat gemaakt. Hierbij houden we rekening met uw angsten.

Kan ik bij de tandarts onder narcose worden gebracht?

Wanneer u zo angstig bent dat u een bepaalde behandeling niet aandurft, kunnen we u een lichte verdoving aanbieden, zodat u niets voelt van de tandartsbehandeling. We controleren altijd eerst uw medisch dossier of u in aanmerking komt voor een narcose of verdoving.

Is een afspraak bij een angsttandarts duurder dan een reguliere afspraak?

Nee, we hanteren dezelfde kosten voor een periodieke controle of afspraak als normaal. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over eventueel extra kosten. We hanteren de normale tarieven die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Additieve behandelmethoden, zoals narcose, brengen wel extra kosten met zich mee.

Tandartsangst omgeving Zoetermeer

Tandartspraktijk Bordeaux is gelegen in het hart van Zoetermeer aan de Bordeauxstraat 50, 2711CJ Zoetermeer. Hier helpen onze medewerkers u graag aan een gezond en stralend gebit.

Neem contact op met Tandartspraktijk Bordeaux

Heeft u vragen of opmerkingen over de angsttandarts en andere behandelingen? Neem dan vrijblijvend contact op met Tandartspraktijk Bordeaux op aangegeven werkdagen. Deze vindt u onder aan de pagina.

Contact

Routekaart